fbpx
Ga naar de inhoud

6 veel voorkomende valkuilen bij het ondertekenen van een contract

Een veel voorkomende fout bij het ondertekenen van een contract is dat er onvoldoende aandacht geschonken wordt aan de algemene voorwaarden van de leverancier.

Het lezen van de kleine letters is niet de meest prettige bezigheid maar het loont absoluut de moeite om een aantal clausules goed door te nemen.

Hieronder vind je 6 valkuilen die heel veel geld kunnen kosten als je ze niet naleest.  We geven per clausule een suggestie hoe je ermee moet omgaan.

Leveranciers zijn over het algemeen erg flexibel m.b.t. deze clausules. Ook zij schenken er niet altijd veel aandacht aan.  Heb dus geen schrik om een aanpassing te vragen.

1 - De contractduur staat niet in het contract vermeld.

Kijk dan zeker na wat er in de algemene voorwaarden staat.  Voor je het weet heb je een contract van 10 jaar ondertekend. 

Tip : limiteer de contractduur tot maximaal 36 maanden.

2 - De opzegtermijn staat niet vermeld in het contract

Ga er niet vanuit dat dit standaard 3 maanden is en kijk wat er in de algemene voorwaarden staat. Het gebeurt vaak dat de opzegtermijn 6 maanden of zelfs meer is.

Tip : limiteer de opzegtermijn tot maximaal 3 maanden.

3 - Lees zeker na wat er gebeurt bij gebrek aan tijdige opzegging

In B2B is het nog altijd wettelijk om een contract met de initiële duur te verlengen bij gebrek aan een tijdige opzegging. Het contract van 10 jaar wordt zo in één keer een contract van 20 jaar. 

Tip : Vervang de verlenging met de initiële looptijd door een verlenging van max 12 maanden.

4 - Prijswijzigingen

Vaak wordt er in de algemene voorwaarden verwezen naar de index van de sector. Deze kan veel hoger liggen dan de inflatie.

Tip :  vraag een rekenvoorbeeld hoe de sectorindex zich verhoudt t.o.v. de consumentenindex en onderhandel hierover.

5 - Einde contractkosten worden niet vermeld

Hier moet je op letten in geval van huur van bepaalde producten. Vb afvalcontainers, telefooncentrales, drankendispensers etc.  In de algemene voorwaarden kan een fors bedrag vermeld worden voor het ophalen van de gehuurde goederen aan het einde van het contract. Deze kosten kunnen zo hoog zijn dat een besparing die gerealiseerd kan worden door over te schakelen naar een andere leverancier volledig opgesoupeerd wordt. 

Tip : maak de berekening op voorhand, vraag om deze kost te schrappen of onderhandel hierover.

6 - Het recht op een éénzijdige rechtsgeldige wijziging van de algemene voorwaarden

Vaak staat dit vermeld in de algemene voorwaarden en geeft het uiteindelijk vrij spel aan de leverancier.

 Tip : laat deze clausule schrappen

Dit zijn de belangrijkste valkuilen die we zien terugkomen onafhankelijk  van de sector of van  de grootte van een bedrijf.  Screen de algemene voorwaarden minstens op deze 6 valkuilen en je zult  veel kosten besparen gedurende en aan het einde van de samenwerking. 

Heb je zelf nog tips die je wilt delen, laat het ons dan weten.

Meer overhouden zonder extra omzet?

Download onze paper en leer hoe je dit kunt realiseren.