fbpx
Ga naar de inhoud

Wat brengt een nieuw jaar voor jouw bedrijf?

Een nieuw jaar is weer begonnen. Tijd om de zaken van vorig jaar los te laten en vooruit te kijken. Dat is waar 1 januari toch een beetje voor staat. Maar toch is het ook een datum die heel wat mensen ook zorgen baart. Een nieuw jaar betekent dikwijls immers ook prijsstijgingen. Die worden doorgaans doorgevoerd onder het mom van hogere werkingskosten. Daar hoort helaas maar al te vaak een vage uitleg bij die nergens op slaat en enkel dient om jou die prijsstijging te doen verteren en de omzet te verhogen. 

Duurder personeel

In een kenniseconomie zoals de onze, waar arbeidsuren veruit het grootste deel van je kosten bedragen, wordt de personeelskost meestal opgevoerd als reden van een prijsverhoging. Arbeid is inderdaad niet goedkoop en bedraagt een aanzienlijk deel van de prijs die jij betaalt. Naarmate mensen meer langer bij een bedrijf werken stijgt hun loon, maar daar tegenover staat dat er ook mensen vertrekken (op pensioen bijvoorbeeld) en daar dan weer onervaren mensen voor in de plaats komen. Bovendien zijn ervaren mensen meestal ook efficiënter, dus zou dat de diensten of producten die jij afneemt niet duurder mogen maken. 

Meer dienstverlening

Hoe vaak hoorde je al niet dat jouw leverancier met ‘nieuwe diensten’ of ‘een uitgebreid aanbod’ op de proppen komt? Toegegeven, soms is dat ook echt zo en is dat ook echt een reden om de prijzen aan te passen. Maar je ziet ook vaak dat bedrijven iets dat ze al langer doen nu gewoon expliciet als service vermelden en je er extra voor laten betalen. Het onderscheid is voor jou als klant misschien niet altijd even duidelijk, maar in het laatste geval is er in onze ogen geen reden om de prijzen te verhogen. 

Nieuwe (en betere) systemen

Bedrijven moeten soms wel eens kiezen voor nieuwe systemen. Misschien hebben ze andere software nodig omdat de huidige versie niet meer ondersteund wordt of niet meer in de toekomstplannen past. Of misschien willen bedrijven wel diensten automatiseren en kopen ze daarvoor software of machines aan. In veruit de meeste gevallen is dat vooral ook een manier om minder kosten te maken om jou dezelfde producten of diensten te kunnen verkopen. En dan is het ook geen reden om de prijzen te verhogen. 

Kortom, er zijn best wel wat redenen die bedrijven aanhalen om prijzen te verhogen. Soms is dat terecht, maar er zijn heel wat gevallen waar dat niet zo is. De inflatie is een goede reden: als alles in het algemeen duurder wordt, kun je meestal niet anders dan zelf ook je prijzen te verhogen. 

Maar, we hebben goed nieuws. Dit jaar is er geen inflatie, dus is er buiten enkele grondstofgevoelige producten geen nood aan nieuwe prijsverhogingen. Als jij van je leveranciers te horen krijgt dat ze hun prijzen optrekken, bekijk dat dan heel kritisch.