fbpx
Ga naar de inhoud

Corona en kostenbeheersing: wat zijn de mogelijkheden?

Het is ondertussen welbekend dat Corona stevig inhakt op de winstmarges van bedrijven uit een groot aantal sectoren. Misschien geldt dat ook wel voor jouw sector. Heel wat bedrijven zagen hun inkomsten slinken en zitten vandaag in moeilijk vaarwater.

 

Een internationale rondvraag van PWC toont aan dat 77% van de CFO’s de komende maanden kostenbeheersing hoog op de agenda hebben staan. Dat is dus ruim drie kwart van de bedrijven, dat is enorm. En dat hoeft niet te verwonderen.

De kosten verlagen?

Die kostenbeheersing willen ze realiseren als volgt:

  • investeringen worden uitgesteld
  • facilitaire en andere onderhoudskosten worden herbekeken
  • er wordt gezocht naar operationele besparingen
  • er wordt bekeken hoe men op personeel kan besparen

 

Het is te begrijpen dat bedrijven vooral naar zichzelf kijken als het gaat over het drukken van kosten. Maar het loont echt om ook eens naar buiten te kijken in plaats van enkel naar je interne werking.

Onderhandelen

Naast het schrappen of verlagen van bepaalde kosten is namelijk het opnieuw onderhandelen van de prijzen en de bijhorende voorwaarden bij bestaande leveranciers een belangrijke bron van besparingen.

Wat dacht je van het herbekijken van je indirecte kosten (ook werkingskosten genoemd)? Die blijven in veel ondernemingen namelijk onder de radar. En deze kosten bedragen ongeveer 10 tot 15% van de omzet, en zijn vaak verdeeld over een groot aantal kleinere leveranciers. 

Daarnaast is er de voorbije jaren van hoogconjunctuur vooral aandacht gegaan naar omzetgroei, en waarschijnlijk wat minder naar het prijsniveau van je leveranciers.

Hierdoor zijn de prijzen veel sneller gestegen dan de inflatie, en betaal je beduidend meer dan wanneer je hetzelfde product of dezelfde dienst op dit moment zou contracteren voor je onderneming.

Ruimte voor verbetering

Zo lekt er dus heel veel geld weg uit je organisatie. En dat is bijzonder jammer.

Onze ervaring leert dat er bij veel bestaande contracten ruimte is voor verbetering. Besparingspercentages van 15% en meer zijn voor ons absoluut geen uitzondering. Alleen realiseren velen zich dat niet, en laten veel bedrijven dus heel wat geld liggen.

 

Jij weet dit nu, en kan dus die kosten voortaan gaan verlagen. Heb je geen tijd om eraan te beginnen? Of beschik je niet over de nodige skills?

Heb je er al eens aan gedacht deze oefening uit te besteden?

Met onze ‘No Cure No Pay’ formule, betaal je enkel als we je ook effectief kunnen helpen de kosten te verlagen. Je investering is op minder dan 6 maanden terugverdiend, maar je profiteert nog wel jaren van de gunstige tarieven. Zeker het proberen waard dus, en zonder enig risico.

Meer overhouden zonder extra omzet?

Download onze paper en leer hoe je dit kunt realiseren.