fbpx
Ga naar de inhoud

Tot 30% besparen op je klein(st)e leveranciers? Niet de moeite, denk je? Think again!

“Denken” dat je prijzen goed zijn kan je heel veel geld kosten. Dat er een verschil is tussen dit te ‘denken’ en de harde realiteit en dat dit kan oplopen tot tienduizenden euro’s heb ik jaren geleden aan den lijve ondervonden. 

De grootste kostenbesparingen vallen bij de grote leveranciers te rapen, toch?

Ik was aankoopverantwoordelijke voor een internationale hotelketen. Mijn team en ik stonden op en gingen slapen met de gedrevenheid en ambitie om onze uitgaven te optimaliseren. Onze aandacht ging daarbij “logischerwijze” uit naar de belangrijkste en grootste leveranciers, maar elk jaar planden we ook een herziening in bij enkele kleinere providers.

Alleen, in de praktijk, schoven we die kleinere “audits” steeds voor ons uit omwille van 1001 redenen. Nieuwe projecten, gewijzigde prioriteiten, dringende opdrachten vanuit het hoofdkantoor in Parijs, … . Dat die leveranciersposten, bekeken vanuit het grotere plaatje, niet zoveel voorstelden in vergelijking met de grote jongens, suste ons geweten. Bovendien hadden we bij de opstart of vorige prijsnavraag toch een belangrijke besparing gerealiseerd dus … why bother?

Hoe groot en klein relatieve begrippen kunnen zijn!

Zo gingen we jaren door, gesterkt door onze ‘goede’ resultaten. Tot de HR-directeur uit Nederland, uit ontevredenheid over de leverancier die zieke medewerkers door een externe bedrijfsarts liet opvolgen (de zogeheten arbo-diensten), ons vroeg om de markt opnieuw te verkennen.

Niet alleen was het dossier te klein naar onze normen want het zat onder de minimum drempel van €100.000 uitgaven per jaar. Bovendien ‘dachten’ we geen bijkomende besparing te kunnen realiseren want we hadden de vorige keer goed onderhandeld. Maar duty calls en een van mijn aankopers ging aan de slag.

30% besparing waar we het niet hadden ‘gedacht’.

Tot ons aller verbazing boekten we een besparing van maar liefst 30%. Dit ‘kleine’ dossier leverde dat jaar meer op dan de herziening van een jaarlijks €2-miljoencontract bij een grote distributeur. Als aankoopverantwoordelijke moest ik toegeven dat ik deze besparing jarenlang had laten liggen.   Erger nog, ik had ze eigenlijk gewoon kunnen voorspellen!

Was ik niet diegene die continu verkondigde dat je regelmatig je leveranciersuitgaven aan de markt moest toetsen?! Dat je er niet zomaar moest van uitgaan dat je nog steeds de beste deal aan de beste prijs had?!

Het was een wake-up call van jewelste die is blijven nazinderen en nog veel besparingen heeft opgeleverd waar ik ze aanvankelijk niet had verwacht.  Ik heb er zelfs mijn broodwinning van gemaakt met de oprichting van mijn eigen bedrijf, Buyology.

Wil jij deze besparingsvalkuil vermijden?

Heb jij ook de neiging te ‘denken’ dat je wel goede condities hebt bij al je leveranciers?  Laat je de kleintjes links liggen omdat je denkt dat het niet zoveel uitmaakt?

Met Buyology vermijd je die besparingsvalkuil. We werken voor onze klanten een meerjarenaankoopplanning uit waarin een prijsaanvraag voor elke leverancier de revue passeert, met de juiste frequentie in functie van de omvang van het contract. Het levert onze klanten gegarandeerd 15 tot 30% besparingen op. Kan tellen in tijden waarin de inkomstenzijde onder druk staat.

Maak een vrijblijvende afspraak om te weten hoe onze klanten samen met ons 15 tot 30% besparen op hun leverancierscontracten.

Meer overhouden zonder extra omzet?

Download onze paper en leer hoe je dit kunt realiseren.