fbpx
Ga naar de inhoud

Ben jij getrouwd met je leverancier?

Zodra je start met een eigen zaak, heb je leveranciers nodig. Of je nu een éénpersoonszaak bent of een multinational. Software, goederen, diensten, logistiek, iedereen heeft wel iets nodig om zaken te kunnen doen. Je steekt heel wat tijd en energie in het vinden van de juiste leverancier, en als het plaatje klopt ga je een klant-leverancier relatie aan. Een beetje zoals een huwelijk dus.

Vaak horen wij bedrijven wel zeggen dat ze ‘niet getrouwd zijn met hun leverancier’. Maar in de praktijk blijkt toch dat afscheid nemen veel moeilijker is dan verwacht. Nochtans kan een professioneel onderhandeld alternatief je veel geld besparen. Vanwaar dan de neiging om toch trouw te blijven aan een leverancier die je te veel kost?

Emotionele gebondenheid

Een veel gehoord argument is: ‘maar hij is zo behulpzaam, we krijgen een goede service’. Onze eerste reactie daarbij is altijd: uiteraard, je betaalt hem er goed voor ook. Trouwens, niks zegt dat een goedkopere leverancier je per se een slechtere service zal geven.

Leverancier is klant

‘Maar zij zijn ook klant van ons’. Ook dit is een argument dat te pas en te onpas wordt gebruikt om trouw aan de leverancier te verklaren. Een derde partij die hier objectief over kan oordelen is dan heel handig. En als je leverancier correcte prijzen hanteert, hoeft hij ook nergens bang voor te zijn.

Het hoofdkantoor

Wart we ook vaak horen, is dat het zo moest van het hoofdkantoor. Vaak wordt van bovenaf iets opgelegd en nemen de lokale vestigingen er de rest dan maar bij. Internationaal worden deals scherp onderhandeld, maar dat geeft lokaal weinig marge. Daar lopen ze dan het risico om stevig bij te betalen voor producten en diensten die niet in de onderhandeling zaten.

Liever lui dan moe

Velen zien er ook gewoon tegenop om te veranderen. Nog anderen vinden het te veel administratief werk. Of er is een nieuwe contactpersoon bijvoorbeeld. Nochtans kan je met een kleine inspanning ook hier significante resultaten krijgen.

Welke reden je ook hebt, het loont om je relatie met je leveranciers kritisch te bekijken. Vaak valt er heel wat te besparen. Als je dat toch niet zelf ziet zitten, kan je uiteraard beroep doen op professionals van Buyology. Kunnen we je ergens mee helpen? Laat het ons weten en dan bespreken we samen hoe jij kan besparen.

Meer overhouden zonder extra omzet?

Download onze paper en leer hoe je dit kunt realiseren.