De verborgen kosten van stilzwijgend verlengen
Contracten worden meestal afgesloten voor een bepaalde termijn. Denk maar aan je internet of fitness abonnement, energiecontract of een leasing contract. Bij privé contracten is het verboden om stilzwijgend te verlengen met de initiële duur van het contract. Maar voor ondernemingen is dat wel mogelijk. En het merendeel van die contracten wordt stilzwijgend verlengd. En dat is ook begrijpelijk: het maakt het voor iedereen gemakkelijker om samen te werken. Stel je voor dat je elk contract dat je vandaag hebt jaar na jaar opnieuw moet tekenen. Het zou je extra werk opleveren om een samenwerking verder te zetten die eigenlijk al loopt. Maar stilzwijgend verlengen brengt mogelijk ook verborgen kosten met zich mee.
Duurtijd van een contract
Zo kan de duurtijd van een contract bijvoorbeeld een rol spelen. Een duurtijd van 36, 48 of zelfs 60 maanden komt regelmatig voor. De opzegperiode is dan vaak 6 maanden voor de vervaldag van het contract. Zo’n contract van 60 maanden, of 5 jaar, dat stilzwijgend verlengd wordt, wordt zo al snel een contract van 10 jaar. Met een beetje pech zit je dus al 10 jaar of langer vast aan één contract, en dus aan één leverancier.
Een lange duurtijd is administratief sowieso ook een risico. Wie herinnert zich na 4 jaar nog waar het contract van leverancier X bewaard werd? Of erger nog: wat de opzegmodaliteiten zijn? In het beste geval worden contracten opgeslagen in een digitale tool met een automatische alert voor de opzegtermijn. Maar in realiteit worden contracten vaak bewaard in een map ergens in een kast, of digitaal in een digitale folder waar men amper het bestaan nog van kent. In het slechtste geval is dat contract onvindbaar.
Tarieven verhogen
Bij stilzwijgend verlengde contracten loop je ook het risico dat de tarieven jaarlijks eenzijdig verhoogd worden door de leverancier. En daar sta je vaak machteloos tegenover. Afhankelijk van de grootte van de leverancier en het contract, kan het hier gaan om duizenden euro’s op jaarbasis. Heb je zo meer dan één leverancier, dan loopt dat al snel op tot hoge bedragen. Zorg dus indien mogelijk voor kortere contracten en zeg ze op tijd op.
Is het contract nog nodig?
Misschien is het contract met leverancier X ook gewoon overbodig geworden. De wereld verandert razendsnel, en jouw onderneming dus ook. Hoe praktisch stilzwijgend verlengen ook mag zijn, het zorgt er wel voor dat je weer zoveel langer bent gebonden aan een contract dat je misschien niet meer nodig hebt. Evalueer dus tijdig en zeg op tijd op, zo vermijd je om gebonden te blijven aan een contract dat je niet meer nodig hebt.
Begrijp ons niet verkeerd: stilzwijgend verlengen biedt onder de juiste voorwaarden zeker voordelen. Je hebt immers minder administratief werk. Maar zodra een overeenkomst overbodig wordt, zeg je die beter op. Let daarbij zeker op de opzegtermijn die in het contract staat. Wedden dat je je hiermee heel wat verborgen kosten kan besparen!
Vond je deze blogpost nuttig? Deel dit in je netwerk en help anderen besparen!