De waan van de goede deal: de impact voor je onderneming
Aankopen? Een expert inhuren? Dat kan ik allemaal wel zelf. Of toch niet?
Het lijken op het eerste zicht heel eenvoudige taken. Maar als het allemaal zo eenvoudig was, dan zouden we niet de grote prijsverschillen zien voor dezelfde diensten of producten die wij vandaag zien. In realiteit gaat het er allemaal heel anders aan toe.
Het verschil tussen een goed onderhandelde prijs en een niet onderhandelde prijs kan oplopen tot meer dan 50%.
Met andere woorden: jij subsidieert dan je leverancier ten koste van jezelf. En dat is toch wat masochistisch, nietwaar?
Onderhandelen is lastiger dan je denkt
Toch denkt iemand die de helft te veel betaalt nog steeds dat hij de beste prijs onderhandeld heeft. Een goed getrainde salesman of -vrouw zal er namelijk alles aan doen om jou de indruk te geven dat je echt de allerbeste deal hebt. Ook al is die nog steeds zo’n 50% te duur.
Je strijdt dus niet met dezelfde wapens, alleen heb je dat niet door. Het resultaat is dat je opnieuw voor jaren en jaren vastzit aan een veel te duur contract en dat er jaar na jaar geld weglekt uit je onderneming.
Het goede nieuws is dat er bedrijven zijn (zoals Buyology natuurlijk) die je helpen om de prijs en voorwaarden van leveranciers stuk voor stuk te onderhandelen.
Impact op je winst
Welke impact heeft dit nu op mijn winst vraag je je af? Omzet is toch het allerbelangrijkste!
Ongeveer 35% van de omzet van een gemiddelde onderneming gaat naar externe leveranciers. Nog eens 35 % gaat naar personeelskosten. 15% gaat naar andere kosten, en de overige 15% is winst.
Stel nu dat jij die 35% kosten voor de leveranciers verbetert met 5% over de hele lijn. Dat is echt niet zo ambitieus en goed te realiseren. Dat levert je een rechtstreekse impact op je EBIT op van maar liefst +11.6%.
En dat zonder ook maar één enkele euro extra omzet te genereren. Best een mooi resultaat, niet?
Als je dat dan ook nog eens kan combineren met omzetgroei, dan is the sky the limit.
Heb je zelf niet de nodige expertise in huis, dan kan je altijd beroep doen op een partner met de nodige expertise. Zoals Buyology bijvoorbeeld.